Is een ééndraadsschema hetzelfde als een situatieschema?

Terug naar de Q&A

Neen. Zowel het ééndraadsschema als het situatieschema zijn noodzakelijk voor een positief attest. Alleen met die documenten krijgt u een positief attest voor uw elektrische keuring.

Het ééndraadsschema toont aan de hand van conventionele symbolen aan hoe elke stroomkring in uw woning eruitziet en hoe alle stroomkringen met elkaar verbonden zijn.

Het situatieschema daarentegen is een plan van uw woning. Ook op dit plan wordt met conventionele symbolen gewerkt. Zij geven de locatie aan van alle elektriciteitskasten, aftak- en verbindingspunten, stopcontacten, schakelaars, lichtpunten en vaste huishoudtoestellen.

Indien de elektrische installatie dateert van voor 1981 moet het erkende keuringsorganisme verplicht enkele vereenvoudigde schema’s opmaken. Dit gebeurt bij ons zonder meerprijs. Hoewel deze schetsen soms verward worden met een van bovenstaande schema’s vervangen deze schetsen het ééndraadsschema en het situatieschema hoegenaamd niet. Indien beide schema’s niet voorhanden zijn, wordt op het keuringsverslag vermeld dat de installatie “niet-conform” is. Er worden door onze experts geen schema’s opgesteld. Geen enkel erkend keuringsorganisme is gemachtigd om zelf elektrische schema’s op te stellen.

Indien de elektrische installatie dateert van na 1981 of gewijzigd is en beide schema’s niet voorhanden zijn, dan zal het erkende keuringsorganisme eveneens “niet-conform” op het keuringsattest vermelden. Er worden door onze experts dan ook geen schema’s opgesteld. Geen enkel erkend keuringsorganisme is gemachtigd om zelf elektrische schema’s op te stellen.

Wanneer een keuringsverslag “niet-conform” is, heeft dit geen enkele invloed op het verkoopproces.

 

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 0800/82171 of via ons contactformulier.

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Onze troeven :

 • Ga naar
  1.

  Bestel online of via ons gratis nummer 0800/82171. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

 • Keuringen en advies
  2.

  Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

 • Aflevering van de verslagen/rapporten
  3.

  Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

 • Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding
  4.

  Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

 • Erkende keuring organisme
  5.

  Alleen Certinergie erkend als erkend keuringsorganisme kan u de volledige gecombineerde keuring bieden van zowel EPC- certificaten EN elektrische keuringen.

Wenst u meer informatie ?

Heeft u vragen over de conformiteit inzake elektriciteit van uw gebouw of de elektrische installatie van uw huis? Heeft u een elektrische keuring of installatie goedkeuring nodig?

Vraag advies aan onze inspecteurs, steeds tot uw dienst, of bestel hier direct uw elektrische keuring.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

Certinergie BVBA - VZW rue Haute Voie 5 4537 Verlaine / Louiselaan 367 1050 Bruxelles RPM ASBL 0536.501.654. RPM 0831.937.722. © 2022 Certinergie Luxembourg SARL