Het begrijpen van een EPC-certificaat.

Het begrijpen van een EPC-certificaat.

Stap 1: Wat is een EPC-certificaat en waarom heb je deze nodig?

Het EPC-certificaat zorgt ervoor dat de toekomstige eigenaar/koper/huurder geïnformeerd wordt over de energiescore van de woning. Het meet namelijk de energiezuinigheid van de woning.

Het idee dat deze score een schatting geeft van de verbruikskosten gerelateerd aan de woning is verkeerd. Het is natuurlijk niet de bedoelding om het warmteverlies of het verbruik van het verwarmingssysteem daadwerkelijk te kwantificeren. Het is vooral een vergelijkingstool.

De certificeringssoftware (ongeacht de regio), gebaseerd op veronderstellingen/hypotheses, gecodeerde gegevens en berekeningen, zullen resulteren in verschillende pictogrammen in de vorm van letters of kleur labels.

Een van de veronderstellingen die naar voren wordt gebracht, is bijvoorbeeld dat we de woning (meer bepaald het beschermde volume 1 ) 24/7 en het hele jaar door zal verwarmd worden op 18 ° C ...

Dit leidt ertoe dat tijdens de wintermaanden het verwarmingsverbruik berekend wordt en in de zomer, de oververhitting berekend wordt. Een verluchtingssysteem en/of een airconditioningsysteem zal moeten aanwezig zijn om de 18 ° C te handhaven.

Wanneer u naar een auto dealer gaat om een ​​auto te kiezen en u twijfelt tussen twee voertuigen: de ene wordt weergegeven met een verbruik van 2,9 l / 100 km en de andere met 4,3 l / 100 km. U kunt zich voorstellen dat u in de praktijk een dergelijk verbruik nooit zult halen, maar u weet dat u met de tweede auto meer zult verbruiken. Hetzelfde geldt voor het EPC-certificaat!


Het EPC-certificaat is daarom een ​​hulpmiddel om onderlinge woningen te kunnen vergelijken, ook al zijn de woningen verschillend, anders georiënteerd en verschillende verwarmingssystemen hebben.

De woningen worden met dezelfde veronderstellingen/hypotheses geanalyseerd en met dezelfde procedure. De resultaten die in het certificaat worden weergegeven, kunnen daarom sterk afwijken van uw werkelijke verbruik.

Waarom theoretische berekeningen maken als de bewoner al zijn verbruiksrekeningen/facturen op tafel kan leggen?

Simpelweg omdat het ene jaar niet het ander jaar is. Sommige jaren zijn warmer, andere kouder, dus het verbruik verandert van jaar tot jaar.

Je moet ook in acht nemen dat iedereen zijn eigendom verwarmt zoals hij dat wil. Laten we een voorbeeld nemen: u bent alleenstaand en verkoopt uw ​​eigendom aan een jong koppel met twee baby’s. Uw verbruik van verwarming of warm water zal duidelijk niet hetzelfde zijn dan een alleenstaande. We zouden dus twee verschillende certificaten moeten hebben met verschillende scores en toch is het huis identiek. Vandaar het belang om de procedure te standaardiseren.

1Het beschermde volume van het gebouw definiëren we als het volume van alle kamers en alle ruimtes die we thermisch willen beschermen tegen warmteverlies naar de buitenomgeving, naar de grond en naar aangrenzende ruimtes die geen deel uitmaken van het gebouw.

 

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 0800/82171 of via ons contactformulier.

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Onze troeven :

 • Ga naar
  1.

  Bestel online of via ons gratis nummer 0800/82171. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

 • Keuringen en advies
  2.

  Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

 • Aflevering van de verslagen/rapporten
  3.

  Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

 • Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding
  4.

  Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

 • Erkende keuring organisme
  5.

  Alleen Certinergie erkend als erkend keuringsorganisme kan u de volledige gecombineerde keuring bieden van zowel EPC- certificaten EN elektrische keuringen.

Wenst u meer informatie ?

Vragen over uw EPC -certificaat in Wallonië? Heeft u een EPC-certificaat nodig?

Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

Certinergie BVBA - VZW rue Haute Voie 5 4537 Verlaine / Louiselaan 367 1050 Bruxelles RPM ASBL 0536.501.654. RPM 0831.937.722. © 2022 Certinergie Luxembourg SARL