EPC Vlaanderen

EPC Vlaanderen

EPC certificaat in Vlaanderen

Hieronder vindt u de kenmerken waar een EPC certificaat in Vlaanderen aan moet voldoen

Wanneer is een EPC certificaat in Vlaanderen verplicht?

Hier volgt de exacte lijst met de door de wetgever voor ogen staande situaties voor Vlaanderen

VerkoopVerhuurMeer info/voorwaarden
VerhuurNvtJaBij gewone huur voor contracten vanaf 2 maanden
StudentenkamerJaJaBij gemeenschappelijke keuken, badkamer of toilet: 1 EPC voor het volledige gebouw. Bij aparte faciliteiten: apart EPC.
ServiceflatJaJa, in geval van huurovereenkomstVoor serviceflats waar gewerkt wordt met een dagprijs zonder huurovereenkomst, is geen EPC vereist. Rusthuizen vallen onder het EPC voor publieke gebouwen
Vakantiewoning, chalet, ...JaJaBij verhuurovereenkomsten van minimum twee maanden.
Stacaravan,…Ja, onder bepaalde voorwaardenJa, onder bepaalde voorwaardenEnkel bij (laatste) gebruik als vaste verblijfplaats met een immobiel karakter sedert meerdere jaren en aangesloten op nutsvoorzieningen.
Woning met gedeeltelijk niet-residentieel gebruik (kantoor, winkel, dokterspraktijk,…)JaJaEnkel verplicht voor residentiële gedeelte. Het niet-residentiële gedeelte mag meegenomen worden als het kleiner is dan 800m³, kleiner dan het residentiële gedeelte én binnen het beschermde volume valt. Het EPC voor niet- residentiële gebouwen is nog niet verplicht.
Woning door brand beschadigd maar niet onbewoonbaar verklaardJaJaNiet verplicht voor een door de burgemeester onbewoonbaar of ongeschikt verklaarde woning.
Woning nieuwbouw dieniet aan EPB-regelgeving moet voldoen of een verbouwingJaJaEen EPC bij bouw (voor nieuwbouwwoningen vanaf 1/1/2006) geldt ook bij verkoop en verhuur verbouwing (=geen bijkomend EPC vereist).  Bij verbouwingen is geen EPC bij bouw mogelijk!
Woning in beschermd gebouwJaJa
Woningen zonder verwarmingNeeNeeGeen verwarming = afwezigheid van een opwekkingstoestel (ketel, kachel, warmtepomp) OF een afgiftesysteem (radiator, kachel, vloerverwarming, convector, ...). Er is geen melding van de notaris vereist. Geldend bewijs is een gehandtekende overeenkomst tussen koper en verkoper  waarin vermeld wordt dat geen verwarming aanwezig is op het moment van het te koop stellen van de woning.
Opstal, erfpacht, ruilakte, gerechtelijke onteigeningNeeNee
Verkoop van ofwel enkel naakte eigendom of vruchtgebruikNeeNeeEnkel EPC verplicht bij verkoop van het geheel in volle eigendom
Verkoop van deel (%) van de eigendomNeeNeeBv. bij echtscheiding of erfenis door één van de partijen
Religieus gebouwNeeNee
WoonbootNeeNee
Woningen met huurovereenkomst van voor 1/1/2009NvtNeeEnkel verplicht voor nieuwe of vernieuwde huurovereenkomsten vanaf 1/1/2009
OnderverhuurNvtNee
Opnieuw verkopen/verhuren van een gebouw met een geldig EPCNeeNeeEen EPC is tien jaar geldig. Niet verplicht om een nieuw EPC op te maken bij opnieuw verkopen/verhuren ook al zijn er aanpassingswerken gebeurd.
Woning uitsluitend gebruikt als kantoor, winkel, ... (=neenee - weghalen bij tekst)NeeNeeNee Nee Kijken naar de feitelijke situatie

Geldigheidsduur van het certificaat

De maximale geldigheidsduur van een EPC certificaat blijft 10 jaar.

De EPC certificaten verliezen hun geldigheid wanneer de woning verbouwd wordt, een belangrijke of een eenvoudige renovatie ondergaat of een andere bestemming krijgt. Er moet dan een nieuw EPC certificaat worden opgemaakt.

Niet residentieel/tertiair?

Het EPC certificaat is in Vlaanderen verplicht bij verkoop of verhuur van woningen evenals voor kantoren, scholen en residentiële nieuwbouw

Bovendien zal het EPC certificaat in Vlaanderen in de loop van 2016 verplicht worden gesteld bij verkoop en verhuur van niet residentiële gebouwen, op vergelijkbare manier als bij verkoop en verhuur van woningen.

Certinergie volgt nauwlettend het laatste nieuws en leidt haar inspecteurs zo op dat zij hun diensten kunnen leveren met kennis van de laatste stand van zaken.

Op ons bezoek voorbereid zijn

Dit is in uw belang! Om een zo nauwkeurig mogelijk EPC certificaat vast te kunnen stellen moet u ons in ieder geval toegang geven tot:

Alle vertrekken van uw woning, inclusief eventuele kelders en zolders

De gemeenschappelijke verwarmingssystemen

Een zo groot mogelijk aantal aannemelijke bewijzen aanleveren

Het wordt aanbevolen om de bouwplannen van het gebouw aan te leveren

Aannemelijke bewijzen:

In het ideale geval zou de informatie, die nodig is voor het vaststellen van het EPC certificaat met het blote oog waarneembaar moeten zijn. Dit noemt men visuele bewijslast.

Indien dit niet kan dan is er effectieve bewijslast nodig:

Hoe meer documenten u kan voorleggen, des te meer zal het EPC attest een reflectie van de werkelijkheid zijn en de score positief beïnvloeden. Geen documenten bij de hand? Geen nood! Elke expert beschikt over de nodige kennis en ervaring om een nauwkeurige en gedetailleerde controle uit te voeren.

Hieronder een volledige checklist van nuttige documenten:

 • EPB-aangiften (transmissieformulier, EPW-formulier, …) zoals ingediend door de epb-verslaggever na het einde van de werken (ingevoerd sinds bouwvergunning 2006)
 • Vroeger afgeleverde geldige energieprestatiecertificaten.
 • Lastenboeken van de architect of aannemer die onderdeel vormen van een (algemeen) aannemingscontract
 • Goedgekeurde subsidieaanvragen bij de Vlaamse overheid of de netbeheerder met goedkeuringsbrief van de Vlaamse overheid of netbeheerder of rekeninguittreksel (betaling van de subsidie).
 • Formulieren ondertekend door de aannemer in het kader van de federale belastingvermindering.
 • Originele facturen van aannemers.
 • Originele facturen van bouwmaterialen.
 • Plannen opgemaakt en ondertekend door een architect op schaal 1/50ste of groter.
 • Originele werfverslagen opgesteld en ondertekend door een architect.
 • Postinterventiedossier opgesteld en ondertekend door de veiligheidscoördinator.
 • Technische documentatie, informatie van websites en mails van fabrikanten met specifieke productinformatie, als door vaststellingen of bewijsstukken kan aangetoond worden dat het product in de technische documentatie geplaatst werd in de wooneenheid. Ook informatie op het product zelf of de verpakking.
 • Offerten (aannemer) als door vaststellingen of bewijsstukken kan aangetoond worden dat het product in de offerte geplaatst werd in de wooneenheid.
 • Foto’s als de samenstelling van het schildeel of de installatie te herkennen(detailbeelden) is en duidelijk aan te tonen is dat het schildeel of de installatie geplaatst is in de wooneenheid.
 • Verwarmingsaudit EAP (energieadviesprocedure) aanvullende documenten voor het (ver)bouwjaar: ontvangst/volledigheidsbewijs stedenbouwkundige aanvraag, stedenbouwkundige vergunning, uittreksel kadastrale legger/vergunningenregister, notariële akte luchtdichtheidsmeting conform de norm NBN EN 13829 en aanvullende

Let op: deze lijst verschilt per regio. Hierboven is de lijst voor regio Vlaanderen. Wij verzoeken u de regionale wetgeving voor het gebied waar uw woning ligt op te zoeken en na te lezen als dit een andere regio is dan vlaanderen.

Advertenties / Sancties

Voor het ontbreken van een EPC certificaat In Vlaanderen lopen de geldboetes van 500 € (minimaal) tot 5000 € (maximaal) op.

In Vlaanderen is het EPC certificaat sinds 1 november 2008 verplicht.

Wetgeving in Vlaanderen

Sinds 1 november 2008 is een EPC in Vlaanderen verplicht voor huizen, appartementen en flatgebouwen die te koop of te huur worden aangeboden.

 • De Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) van 16 december 2002 heeft definitief de weg geopend naar duurzame bouw.
 • Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de vastlegging van de vorm en de inhoud van het model van het energieprestatiecertificaat van residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur
 • Besluit van de Vlaamse Regering van 11 januari 2008 houdende de invoering van het energieprestatiecertificatie residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur en de uitvoering van de energieaudit
 • Ministerieel besluit betreffende de opleidingen tot energiedeskundige type A en type B
 • Ministerieel besluit betreffende de inwerkingtreding van de verplichting om over een energieprestatiecertificaat te beschikken bij verkoop en verhuur van residentiële gebouwen

Onze ervaring

Certinergie heeft een team van EPC-deskundigen in heel Vlaanderen. Zo kunnen we u overal van dienst zijn, want er is altijd wel een expert bij u in de buurt.

Certinergie is een leidend erkend controleorganisme wat betreft het afleveren van EPC-certificaten. In 2016 staat Certinergie al voor meer dan 5 jaar ervaring op het gebied van energiecertificering en keuringen van elektrische installaties verricht voor particulieren, makelaardijen, notarissen en elektrische installateurs.

In Wallonië beschikken we ook over een team van erkende deskundigen om uw stookolietank keuring uit te voeren.

Maak bij de verkoop van uw woning, gebruik van onze voordelige COMBI-keuring (EPC-certificaat + elektrische keuring), hierdoor bespaart u tijd (slechts 1 afspraak voor beide keuringen) en geld!

Prijzen

Uw EPC-certificaat aan de beste prijs.

Certinergie is uw garantie voor kwalitatieve service aan de beste prijs. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de prijzen – korting inbegrepen – voor uw EPC-certificaat.

Klik hier en ontdek snel hoeveel u bespaart

Prijs EPC-certificaat voor een studio in Vlaanderen120 € inclusief BTW*
Prijs EPC-certificaat voor een 2 kamer woning in Vlaanderen 185 € inclusief BTW*
* * Inclusief Korting

Voor uw eenvoudig aangepaste offerte op basis van uw omgeving en uw huis.

Certinergie BVBA - VZW, Pelikaanstraat, 3 bus 2020 2018 Antwerpen / Diamantlaan 60 1030 Schaarbeek RPM ASBL 0536.501.654. RPM 0831.937.722. © 2019 Certinergie Luxembourg SARL