RENOLUTION.brussels. De nieuwe strategie van het Brussels Gewest om de woningen in Brussel tegen 2050 te renoveren.

RENOLUTION.brussels. De nieuwe strategie van het Brussels Gewest om de woningen in Brussel tegen 2050 te renoveren.

Wat zullen de verplichtingen zijn voor de eigenaars van deze woningen?

Het Brusselse gebouwenpark, dat hoofdzakelijk vóór de jaren zestig is gebouwd, is een van de meest energie-intensieve in Europa. Een derde van de gebouwen is helemaal niet geïsoleerd.

In een politieke context die gericht is op de vermindering van broeikasgassen uitstoot en de verbetering van de energieprestaties van gebouwen, heeft het Brussels Gewest de uitvoering besloten van zijn strategie genaamd "RENOLUTION.brussels"

De strategie van RENOLUTION.brussels is vrij ambitieus en voorziet onder anderen de volgende "theoretische" doelstellingen.

Doelstellingen 

Elke woning in Brussel moet tegen 2050 een niveau bereiken dat overeenstemt met een C+ EPC-certificaat, d.w.z. een gemiddeld verbruik van 100 kWh/m²/jaar.

Dit is een grote uitdaging als men weet dat 30 tot 50% van de gebouwen in Brussel een G-klasse hebben, de laagste klasse, d.w.z. een gemiddeld verbruik van meer dan 345 kWh/m²/jaar.

De verplichtingen

Wat zullen de financiële gevolgen zijn voor de eigenaars van deze woningen?

In een eerste fase voorziet het Brusselse plan dat alle eigenaars tegen 1 januari 2025 een EPC-certificaat voor hun eigendom zullen moeten voorleggen.
Op basis van dit certificaat zal de stad alle werkzaamheden vaststellen die moeten worden uitgevoerd (isolatie van muren, dakbedekking, verwarmingsinstallatie, enz.)

In een tweede fase, vanaf 2030, voorziet het plan de verplichting voor de eigenaars, om de vijf jaar, een deel van deze renovatiewerken uit te voeren, dit om tegen 2050 een EPC-keuring met een C+ energielabel te bekomen...

Kosten 

Wie zal verantwoordelijk zijn voor de kosten van deze renovaties? Helaas is er nog niets zeker. Niettemin is er sprake geweest van een eerste globaal bedrag: 28 miljard euro. Dit is het geraamde bedrag voor het gehele renovatieplan tot 2050, dat zowel door de particuliere als de overheidssector zal worden gedragen. Het valt nog te bezien waar de balans zal liggen...

 

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 0800/82171 of via ons contactformulier.

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Onze troeven :

 • Ga naar
  1.

  Bestel online of via ons gratis nummer 0800/82171. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

 • Keuringen en advies
  2.

  Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

 • Aflevering van de verslagen/rapporten
  3.

  Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

 • Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding
  4.

  Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

 • Erkende keuring organisme
  5.

  Alleen Certinergie erkend als erkend keuringsorganisme kan u de volledige gecombineerde keuring bieden van zowel EPC- certificaten EN elektrische keuringen.

Wenst u meer informatie ?

Vragen over uw EPC -certificaat in Wallonië? Heeft u een EPC-certificaat nodig?

Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

Certinergie BVBA - VZW rue Haute Voie 5 4537 Verlaine / Louiselaan 367 1050 Bruxelles RPM ASBL 0536.501.654. RPM 0831.937.722. © 2022 Certinergie Luxembourg SARL