Ik woon in een appartementsgebouw. Is de Vereniging van Mede-eigenaars (VME) of syndicus verplicht een EPC gemeenschappelijke delen op te laten stellen?


Terug naar de Q&A

Ja, vanaf 2022 geldt er een algemene verplichting voor appartementsgebouwen met minstens 2 appartementen om over een EPC gemeenschappelijke delen te beschikken, dus niet enkel bij verkoop of verhuur.
De eigenaar van het gebouw of de Vereniging van Mede-eigenaars (VME), eventueel vertegenwoordigd door een syndicus, stelt hiervoor een energiedeskundige aan die dit EPC opstelt. Er komt een fasering in functie van de grootte van het appartementsgebouw.

 • Voor de grootste appartementsgebouwen (minstens 15 eenheden) blijft de verplichting van kracht tegen 1 januari 2022.
 • Voor de middelgrote (5 tot en met 14 eenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2023.
 • Voor de kleinste (2 tot en met 4 eenheden) verschuift de verplichting naar 1 januari 2024.
 

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 0800/82171 of via ons contactformulier.

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Onze troeven :

 • Ga naar
  1.

  Bestel online of via ons gratis nummer 0800/82171. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

 • Keuringen en advies
  2.

  Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

 • Aflevering van de verslagen/rapporten
  3.

  Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

 • Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding
  4.

  Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

 • Erkende keuring organisme
  5.

  Alleen Certinergie erkend als erkend keuringsorganisme kan u de volledige gecombineerde keuring bieden van zowel EPC- certificaten EN elektrische keuringen.

Wenst u meer informatie ?

Vragen over uw EPC -certificaat in Vlaanderen? Heeft u een EPC-certificaat nodig?

Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

Certinergie BVBA - VZW rue Haute Voie 5 4537 Verlaine / Louiselaan 367 1050 Bruxelles RPM ASBL 0536.501.654. RPM 0831.937.722. © 2022 Certinergie Luxembourg SARL