Welke verplichtingen gelden voor het onderhoud van een stookolietank?

Terug naar de Q&A

Vóór de plaatsing

U moet een milieuvergunning aanvragen voor de plaatsing van uw tank als:

 • Er in totaal meer dan 20 ton stookolie met GHS02-symbool kan worden opgeslagen
 • Er in totaal meer dan 50.000 liter stookolie zonder GHS02-symbool kan worden opgeslagen

Het GHS02-symbool is het gevarenpictogram voor ontvlambaar. Dat symbool staat op de verpakking van vloeibare brandstoffen met een vlampunt onder de 60 graden Celsius.

Vóór ingebruikname

De controle is verplicht voor de ingebruikname (na de plaatsing). Bij een volume van 5000kg stookolie of meer, moet u de ingebruikname ook melden bij het college van burgemeester en schepenen van uw gemeente.

Na ingebruikname

U moet uw stookolietank ook na ingebruikname regelmatig laten controleren. Dit is afhankelijk van het volume van uw tank, de plaatsing (bovengronds, ondergronds) en de ligging (binnen of buiten waterwingebieden of beschermingszones).

 • Voor de opslag ≤5000kg stookolie
  • Ondergrondse stookolietank:controle om de 5 jaar. (een tank voor 1 augustus 1995 in gebruik genomen, moest voor 1 augustus 2002 de eerste periodieke controle ondergaan)
  • Bovengrondse stookolietank: sinds 1 maart 2009 geen periodieke controles meer. Plaatsingscontrole blijft verplicht. Voor een tank van vóór 1 maart 2009 bepaalt het laatste onderhoudsattest de datum voor volgende controle.
 • Voor de opslag ≥5000kg stookolie
  • Ondergrondse stookolietank: minstens tweejaarlijks beperkt onderzoek, jaarlijks indien gelegen in waterwingebied of beschermingszone + om de 15 jaar een grondig algemeen onderzoek, om de 10 jaar indien gelegen in waterwingebied of beschermingszone.
  • Bovengrondse stookolietank: om de 3 jaar beperkt onderzoek, indien het gaat om meer dan 20.000 liter- bijkomend om de 20 jaar algemeen onderzoek.
 

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 0800/82171 of via ons contactformulier.

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Onze troeven :

 • Ga naar
  1.

  Bestel online of via ons gratis nummer 0800/82171. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

 • Keuringen en advies
  2.

  Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

 • Aflevering van de verslagen/rapporten
  3.

  Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

 • Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding
  4.

  Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

 • Erkende keuring organisme
  5.

  Alleen Certinergie erkend als erkend keuringsorganisme kan u de volledige gecombineerde keuring bieden van zowel EPC- certificaten EN elektrische keuringen.

Wenst u meer informatie ?

Vragen over uw stookolietank keuring? Heeft u een EPC-certificaat nodig?

Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

Certinergie BVBA - VZW rue Haute Voie 5 4537 Verlaine / Louiselaan 367 1050 Bruxelles RPM ASBL 0536.501.654. RPM 0831.937.722. © 2022 Certinergie Luxembourg SARL