De statistieken over EPC-attesten in Brussel voor 2020

De statistieken over EPC-attesten in Brussel voor 2020

Jaarlijks bezorgd het departement EPC-certificering van Leefmilieu Brussel statistieken over de EPC-attesten voor individuele woningen op basis van de gegevens die door de keurders en erkende keuringorganismen worden geregistreerd. Dit rapport maakt het mogelijk om de evolutie van het vastgoedpark in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te volgen op het vlak van energieprestaties, keuringspercentage, isolatie, technische installaties, enz.

Hier volgen enkele statistieken uit het rapport van het Brusselse departement Leefmilieu.

Evolutie van het aantal gecertificeerde wooneenheden in het Brussels Gewest sinds de aanvang van de EPC verplichting

De statistieken over EPC-attesten

Er kan worden vastgesteld dat het aantal gecertificeerde woningen vrij constant blijft toenemen. De COVID-19 gezondheidscrisis heeft de vastgoedactiviteiten gedurende ongeveer twee en een halve maand stilgelegd, hetgeen gevolgen heeft gehad voor de opstelling van certificaten.

Verdeling van de energieklassen volgens het type woning: appartement of huis

De statistieken over EPC-attesten

Bovenstaande grafieken tonen de behaalde energieklassen (EPC-score) van alle EPC-attesten die van april 2011 tot december 2020 zijn geregistreerd. Deze scores moeten echter kritisch worden bekeken. De EPC-attesten worden inderdaad zelden bijgewerkt nadat er verbouwingen zijn uitgevoerd. Een aantal eigendommen heeft dus een beter energieniveau dan hun EPC-attest vóór de werken.

Er kan worden vastgesteld dat huizen over het algemeen een lagere energiescore hebben dan appartementen. Een van de redenen hiervoor is dat een appartement minder warmteverliezen heeft dan een huis.

Daarom is het EPC-attest van een pand niet altijd representatief voor het reële pand (na renovatie). Een ander aandachtspunt, is dat appartementen vaker worden verhuurd en dus regelmatiger moeten worden gekeurd. Hun EPC wordt dus sneller geactualiseerd dan dat van huizen.

Verdeling van het type verwarmingssysteem dat in de woning is geïnstalleerd

Ten slotte blijkt uit een laatste statistiek over het type verwarmingssysteem dat wordt gebruikt, dat gas over het algemeen het meest gebruikte verwarmingssysteem is in het Brussels Gewest (79,44%). Daarna volgen mazout (13,86%) en elektriciteit (4,47%).

De statistieken over EPC-attesten
De statistieken over EPC-attesten
De statistieken over EPC-attesten

Groot potentieel voor verbetering dankzij de aanbevolen werkzaamheden vermeld in het EPC-attest.

De EPC - attesten geven aanbevelingen over welke werkzaamheden met prioriteit moeten worden uitgevoerd in het kader van energierenovatie. Van alle afgegeven EPC-attesten bedraagt de gemiddelde besparing door het uitvoeren van de eerste 3 aanbevolen werkzaamheden op de certificaten 173,69 kWh/m².jaar. Dit betekent een gemiddelde sprong van 3 letters op de schaal van energieklassen.

De uit te voeren werken die gemiddeld de grootste invloed hebben op het resultaat zijn :

Te realiseren werken Winst kWh/(m².jaar)

Een centrale verwarming installeren

157,31

Het hellend dak isoleren

134,58

Een plafond onder de zolder isoleren

108,89

 

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 0800/82171 of via ons contactformulier.

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Onze troeven :

 • Ga naar
  1.

  Bestel online of via ons gratis nummer 0800/82171. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

 • Keuringen en advies
  2.

  Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

 • Aflevering van de verslagen/rapporten
  3.

  Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

 • Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding
  4.

  Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

 • Erkende keuring organisme
  5.

  Alleen Certinergie erkend als erkend keuringsorganisme kan u de volledige gecombineerde keuring bieden van zowel EPC- certificaten EN elektrische keuringen.

Wenst u meer informatie ?

Vragen over uw EPC -certificaat in Wallonië? Heeft u een EPC-certificaat nodig?

Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

Certinergie BVBA - VZW rue Haute Voie 5 4537 Verlaine / Louiselaan 367 1050 Bruxelles RPM ASBL 0536.501.654. RPM 0831.937.722. © 2022 Certinergie Luxembourg SARL