Categorieën

Het EPC begrijpen : de gebouwschil

Voir l’article Het EPC begrijpen: deel 1

Er zijn twee grote onderdelen in het bereken van een energieprestatiecertificaat. Enerzijds het onderdeel dat verband houdt met de gebouwschil; het volume en de gevels van het gebouw. Anderzijds het onderdeel dat rekening houdt met de aanwezige systemen in de te keuren wooneenheid (verwarming, sanitair warm water, ventilatie, zonnepanelen, koeling).
Laten we beginnen bij het eerste onderdeel: de gebouwschil

We starten bij de te keuren wooneenheid:

Deze…

Het EPC begrijpen: deel 2

…of deze

Het EPC begrijpen: deel 2

We zien meteen een duidelijk verschil in volume tussen deze gebouwen. Wie volume zegt, zegt hoeveelheid warmte, hoeveelheid verliesoppervlaktes,…

Dit zijn de eerste gegevens die de software nodig heeft: het volume van de wooneenheid en alle verliesoppervlaktes (muren, daken, vloeren,…)

Laten we een voorbeeld nemen om dit te verduidelijken. Ik heb een emmer water, maar hoe groot is deze ? Hoeveel water moet ik erin gieten om de emmer te vullen ? Is het een kleine emmer, een grote, smalle emmer of zelfs een kuip ?

Eenmaal deze gegevens ingevoerd zijn, is er de vraag over de opbouw van de gevels: is het een volle muur, een spouwmuur, geïsoleerd of niet? Wat is de opbouw ervan? Welk type ramen zitten er in de muur: enkel of dubbel glas? Of misschien wel hoogrendementsbeglazing? Duizend-en-een vragen die de software stelt opdat de energievraag van de wooneenheid zo goed mogelijk berekend kan worden.

We hernemen het voorbeeld van de emmer. Nu we de vorm en het volume ervan bepaald hebben, willen we weten hoe de schil eruit ziet. Zitten er veel gaten in de emmer, is het een zeef ? Ga ik er lange tijd water in kunnen houden ?

Het EPC begrijpen : de systemen

Op dit moment heeft de software de verwarmingsvraag van de wooneenheid bepaald. Deze vraag vertaalt zich in de energiebehoefte die nodig is om een constante binnentemperatuur te bewaren. Nu we de netto energiebehoefte kennen, kunnen we overgaan op het tweede onderdeel : de systemen

Nu we de hoeveelheid water kennen die we nodig hebben in de emmer opdat het niveau niet zakt, gaan we kijken naar de kraan waaruit we het water halen. Hebi k een manuele waterpomp of een brandweerspuit ?

Zonder in detail te gaan, worden de gegevens over de verwarmingssystemen en de productie van sanitair warm water ingevoerd in de software nu.

Het aanwezige systeem in de wooneenheid zal meer energie moeten produceren dan we effectief nodig hebben. Laten we hiervoor kijken naar de centrale verwarming: we hebben verliezen op niveau van de verwarmingsketel, verliezen in het distributiesysteem (de buizen), in het afgiftesysteem (de radiatoren),… Als we al deze gegevens optellen, bekomen we de uiteindelijke hoeveelheid verbruikte energie. Het gaat hier dus over de hoeveelheid energie die de wooneenheid nodig heeft voor de verwarming en het warm water, rekening houdend met de verliezen in de installaties, het energieverbruik van de hulpsystemen et van een eventuele afkoeling.

Nu we de totale energiebehoefte kennen, moeten we er enkel nog de eventueel zelf opgewekte energie van aftrekken (zonnepanelen) om ongeveer tot de primaire energiebehoefte van de wooneenheid te komen: de energie die men uit de natuur moet nemen om tegemoet te komen aan de energiebehoefte van de wooneenheid:

Deze informatie vinden we terug op de eerste pagina van het energieprestatiecertificaat:

Wallonië

Het EPC begrijpen

Vlaanderen

Het EPC begrijpen

Brussel

Het EPC begrijpen

Maak een afspraak of neem contact met ons op

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 02 880 21 71 of via ons contactformulier

Onze voordelen

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Snelle service: op uitdrukkelijk verzoek uw besturing binnen 24 uur geleverd

Snelle service

Bestel online of via ons gratis nummer 02 880 21 71. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

Bij Certinergie zijn onze deadlines altijd erg kort

Korte doorlooptijden

Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

Online Agenda: Plan direct uw afspraak aan het einde van de bestelling

Klantenportaal

Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

Gecombineerde aanbiedingen: Bespaar tijd en geld: één afspraak voor al uw cheques

Gecombineerde aanbieding

Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

Goedgekeurde controle: Certinergie ASBL is erkend door de SPF-economie

Respect voor de wetgeving

Onze experts volgen nauwgezet de geldende procedures en normen.

Wenst u meer informatie ?

Vragen over uw EPC -certificaat in Wallonië? Heeft u een EPC-certificaat nodig?

Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

EPC-certificaat Elektrische keuring Stookolietank keuring Ik wil contact met je opnemen