Categorieën

dwingende bepalingen

Elke elektrische installatie, zowel voor huishoudelijk als professioneel gebruik, moet aan een aantal regels voldoen. Deze zijn gewijzigd op 1 juni 2020. Een belangrijke verandering betreft het gebruik van de elektrische installaties.

In België bevat het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) alle wettelijke veiligheidseisen voor verschillende soorten elektrische installaties voor huishoudelijk en niet-huishoudelijk gebruik. Deze reglementering, die sinds 1981 van toepassing is, is aangepast en geherstructureerd om ze in overeenstemming te brengen met de Europese normen. De huidige versie is van toepassing sinds 1 juni 2020.

Vrije beroepen

De nieuwe AREI heeft een grote invloed op personen die thuis een vrij beroep uitoefenen. Voorheen kon de elektrische installatie die de ruimten voor beroepsmatig gebruik van elektriciteit voorziet, als huishoudelijk worden beschouwd wanneer er geen personeel met een arbeidsovereenkomst was. Dit gold evenzeer voor thuiswerkers als voor het gebruik van een exclusief ruimte voor professioneel gebruik.. Vandaag is dat niet meer het geval. Zo zal bijvoorbeeld een tandarts die in zijn woonhuis werkt, een keuringsattest moeten aanvragen voor zijn privé-installatie en een ander voor zijn praktijk, die nu als niet-huishoudelijk wordt beschouwd.

Kinés, dokters… en vele andere actoren van de arbeidsmarkt hebben dus te maken met deze aanpassing van de AREI. Er is echter één uitzondering. Een specialist die thuis werkt, maar niet over een ruimte beschikt die uitsluitend voor de uitoefening van zijn activiteit is bestemd, moet maar beschikken over éen enkel elektrische keuringsattest voor huishoudelijk gebruik..

Gemeenschappelijke delen

Vóór juni 2020 werden elektrische installaties die de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen van stroom voorzien, als huishoudelijk installaties beschouwd. Dit is nog steeds het geval in de nieuwe AREI, met uitzondering van de technische ruimten die nu als niet-huishoudelijke ruimten worden beschouwd. Een technische ruimte is een ruimte die specifiek is voor het technisch beheer van het gebouw, zoals een stookruimte, een teller ruimte, een liftenruimte

Voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen die technische ruimten bevatten zal dus voortaan zowel een huishoudelijk certificaat en een ander niet-huishoudelijk certificaat (voor technische ruimten, trappenhal, zalen, kelders, enz.) moeten worden afgegeven.

Tijdstip van de keuringen

De beperking van het toepassingsgebied van de elektrische installaties in woningen leidt onvermijdelijk tot een andere wijziging, namelijk die van de periodiciteit van de inspectiebezoeken. Een gevalideerde huishoudelijke elektrische installatie moet om de 25 jaar worden gecontroleerd. Een installatie voor professioneel gebruik moet om de 5 jaar worden gecontroleerd.

Moet ik mijn niet-huishoudelijke installatie laten controleren na deze wijziging van de termijn? Nee, de laatste verkregen termijnen blijven geldig tot ze verstrijken. De nieuwe termijnen zullen van toepassing zijn na deze termijn of na een belangrijke wijziging van de installatie.

* Invessteringshuizen…

Maak een afspraak of neem contact met ons op

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 02 880 21 71 of via ons contactformulier

Onze voordelen

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Snelle service: op uitdrukkelijk verzoek uw besturing binnen 24 uur geleverd

Snelle service

Bestel online of via ons gratis nummer 02 880 21 71. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

Bij Certinergie zijn onze deadlines altijd erg kort

Korte doorlooptijden

Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

Online Agenda: Plan direct uw afspraak aan het einde van de bestelling

Klantenportaal

Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

Gecombineerde aanbiedingen: Bespaar tijd en geld: één afspraak voor al uw cheques

Gecombineerde aanbieding

Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

Goedgekeurde controle: Certinergie ASBL is erkend door de SPF-economie

Respect voor de wetgeving

Onze experts volgen nauwgezet de geldende procedures en normen.

Wenst u meer informatie ?

Heeft u vragen over de conformiteit inzake elektriciteit van uw gebouw of de elektrische installatie van uw huis? Heeft u een elektrische keuring of installatie goedkeuring nodig?

Vraag advies aan onze inspecteurs, steeds tot uw dienst, of bestel hier direct uw elektrische keuring.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

EPC-certificaat Elektrische keuring Stookolietank keuring Ik wil contact met je opnemen