Categorieën

Wilt u kopen, bouwen of renoveren? Dit zijn de laatste aanpassingen sinds 1 januari 2022

Sinds dit jaar zijn er nieuwe maatregelen van kracht bij het kopen, bouwen en renoveren van een pand. U vindt er hier een kort overzicht van.

Vous souhaitez acheter, construire ou rénover en 2022 ? Voici ce qui a changé depuis le 1er janvier

Brussel

In Brussel is er sinds 1 januari 2022 een premie fusie in voege. De vroegere energie- en woningrenovatie premies zijn voortaan onder de RENOLUTION-premies gebracht. Nieuwe aanvragen kunnen vanaf 1 maart 2022 worden ingediend. Tijdens de overgangsperiode tussen 1 januari en 1 maart kunnen geen aanvragen worden ingediend.

Wallonië

Er zijn ook plannen om de huidige renovatiepremies in Wallonië te vereenvoudigen, maar deze zijn nog niet afgerond. Het is in ieder geval de bedoeling de premies voor dakisolatie, luchtisolatie en voor werkzaamheden die minder dan 3.000 euro kosten, te vereenvoudigen. Voor deze werken is niet langer een energie-audit vereist.

Vlaanderen

  • Vereenvoudiging van de renovatiepremie: In Vlaanderen zal de nieuwe renovatiepremie, de Woningpas, naar verwachting in de tweede helft van 2022 worden ingevoerd. Zodra de nieuwe regeling in voege treedt, zullen de bestaande energie- en renovatiepremies verdwijnen.
  • Registratierechten: De registratierechten bij de aankoop van een gezinswoning worden verlaagd van 6% tot 3%, wat goed nieuws is voor de toekomstige koper, op voorwaarde dat hij of zij geen ander onroerend goed bezit. Als u een volledige energie renovatie voor ogen heeft of het afbreken voor heropbouw, wordt het tarief verlaagd tot 1%! Als u echter investeert in een tweede huis, een vastgoedbelegging of bouwgrond terwijl u al eigenaar bent, stijgt het registratietarief van 10% tot 12%.
  • Verplichte expertise bij aankoop: Vanaf 2022 zullen banken in Vlaanderen een expertise moeten laten uitvoeren alvorens een hypothecaire lening toe te kennen.
  • EPC: Als u een huis of appartement verkoopt, moet het EPC (EPC – Energieprestatiecertificaat) van uiterlijk in 2019 dateren. Dit betekent dat veel mensen hun EPC opnieuw zullen moeten laten doen.
  • Verbod op de installatie van nieuwe stookolieketels: Vanaf 2022 mogen geen nieuwe stookolieketels meer worden geïnstalleerd in nieuwe gebouwen of in gebouwen die een ingrijpende energierenovatie ondergaan. Zij zullen alleen worden toegestaan bij kleine verbouwingen of als er geen aansluiting tot aardgas mogelijk is.
  • Premie voor zonnepanelen: het bedrag van de premie van 1.500 euro voor zonnepanelen  sinds 1 januari 2022 beginnen te dalen.
  • Premie voor thuisbatterijen: De maximumpremie voor een  thuisbatterijen wordt verlaagd van 2.550 tot 1.725 euro.

Bron : Livios

Maak een afspraak of neem contact met ons op

Indien u meer informatie wenst over de erkende keuringsinstanties, of over gas- of elektriciteitskeuringen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via het gratis nummer 02 880 21 71 of via ons contactformulier

Onze voordelen

Certinergie heeft al 10 jaar ervaring op het gebied van wettelijke controles: gascontroles en residentiële -niet residentiële elektrische keuringen in opdracht van particulieren, vastgoedmakelaars, notarissen en installateurs.

Snelle service: op uitdrukkelijk verzoek uw besturing binnen 24 uur geleverd

Snelle service

Bestel online of via ons gratis nummer 02 880 21 71. Snel en efficiënt, wij plannen onmiddellijk een afspraak met u in.

Bij Certinergie zijn onze deadlines altijd erg kort

Korte doorlooptijden

Met een team van meer dan 100 medewerkers in uw buurt, zijn onze termijnen steeds zeer kort.

Online Agenda: Plan direct uw afspraak aan het einde van de bestelling

Klantenportaal

Na ons bezoek stellen wij u onze originele rapporten ter beschikking via e-mail en op uw klantenportaal.

Gecombineerde aanbiedingen: Bespaar tijd en geld: één afspraak voor al uw cheques

Gecombineerde aanbieding

Ga je een pand verkopen? Profiteer van onze voordelige gecombineerde aanbieding: EPC + ELEK en profiteer van extra kortingen.

Goedgekeurde controle: Certinergie ASBL is erkend door de SPF-economie

Respect voor de wetgeving

Onze experts volgen nauwgezet de geldende procedures en normen.

Wenst u meer informatie ?

Vragen over uw EPC -certificaat in Wallonië? Heeft u een EPC-certificaat nodig?

Vraag advies aan Certinergie, een door Leefmilieu Brussel erkende keuringsorganisme, die steeds ter uw beschikking staat, of bestel uw EPC-certificaat rechtstreeks in Wallonië.

Tot ziens, we zullen je dag goed maken met advies en goed nieuws.

EPC-certificaat Elektrische keuring Stookolietank keuring Ik wil contact met je opnemen